6 reeglit tervislikul toitumisel

Sageli seisavad inimesed tervisliku toitumise üleminekule vastu, kuna usuvad ekslikult, et see on raske ja mis kõige tähtsam, see pole maitsev. Õigesti toituv inimene ei tea aga mitte ainult toidu maitset, vaid ka elu maitset: ta on terve, ilus ja tunneb end värskena.

Tegelikult on õigesti toitumine lihtne. Et mitte olla alusetu, on siin kuus peamist ja samas lihtsat tervisliku toitumise reeglit.

1. Esimene ja kõige olulisem reegel: mitte keelduda täielikult suhkrust ja transrasvadest. Isegi kui sööte ideaalselt ja ajakava järgi, jõuate ühel hetkel seisu faasi. Tihti seisavad sellega silmitsi need, kes aktiivselt kaalu langetavad – ühel hetkel peatub kaal samade numbrite juures. See on tingitud asjaolust, et keha harjub teatud toodetega ja keha ei kaota enam kaalu. Sellistel juhtudel tuleb keha mõistusele toomiseks šokeerida. Selleks võite korraldada cheatingut (kuid mitte rohkem kui kord nädalas!), st et lubage endale süüa osa oma lemmikroost, isegi kui see on kaloririkas ja sisaldab palju süsivesikuid või transrasvu. Kui otsustate seda lähenemist kasutada, “cheatingut” – ainult lõuna ajal ja koos värskete köögiviljadega.

2. Joo rohkem vett. Siin on kõik lihtne: 50 kg kaaluv inimene vajab päevas umbes 1,7 liitrit vett, 60 kg kaaluv inimene – 2,1 liitrit, 70 kg – 2,4 liitrit ja 80 kg – 2,8 liitrit.

3. Proovige juua vähem kanget teed ja kohvi. Nendes jookides sisalduv kofeiin ja muud toonikud võivad põhjustada südamepekslemist, unetust ja kõrget vererõhku.

4. Söö regulaarselt ja väikeste portsjonitena vähemalt 4-5 korda päevas. Viimane toidukord on kõige parem teha 2-3 tundi enne magamaminekut ja on soovitav, et see oleks süsivesikutevaba.

5. Ärge sööge palju rasvaseid toite, sealhulgas vähendage loomsete rasvade hulka: need kahjustavad südant ja aitavad kaasa rasvumise tekkele. Proovige loobuda ka praadimisest, sest kõik toidud on palju maitsvamad ja tervislikumad, kui neid küpsetada või küpsetada kuuma õhuga, näiteks multiahjus – see võimaldab kasutada minimaalselt õli.

6. Sööge toite, mis tugevdavad immuunsust. Vahel juhtub, et hakkate liigselt keskenduma dieettoitumisele ja unustab süüa seda, mida keha tegelikult vajab. Immuunsust tugevdavate toiduainete hulka kuuluvad kala, küüslauk, ingver, jogurt, kana ja linaseemned. Püüdke lisada need oma menüüsse nii sageli kui võimalik.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top