Tee tervisliku toitumiseni

Õige, tervislik, orgaaniline, naturaalne toitumine – nimekiri on lõpmatu. Me kõik varem või hiljem hakkame mõtisklema selle üle, et on vaja toituda tervislikult kuid mis see “tervislik toitumine” siiski on?

Lühidalt öeldes on see süsteem, mis võimaldab toidust saada kõige rohkem energiat, tagab keha pikaajalise efektiivsuse ja ideaalse figuuri. Õige toitumise alustalad on valkude-rasvade-süsivesikute õige suhe, portsjonite suurus, toiduvalmistamise viis, valitud proportsioonidest kõrvalekallete arv ja suurus, samuti iga inimese individuaalsed omadused.Esmapilgul kõlab see keeruliselt, kuid tegelikult on sellist toitumist lihtne harjumuspärasesse elurütmi sobitada, kui kõik on õigesti tehtud: võid endale lubada süüa siis, kui sulle sobib ja kus tahad. Lihtsalt õige toitumise puhul hakkad seda tegema mitte juhuslikult, juhindudes näljatundest, vaid mõistes, mida ja miks sa sööd.
Millest alustada õiget toitumist
Kui otsustate asuda tervisliku toitumise teele, esmasena peate miniseerima toitude tarbimist, mis kahjustavad teie organismi. Siia kuuluvad näiteks suhkrurikkad toidud ning poest ostetud küpsetised. Samuti kuuluvad figuuri ja tervise kahjurite hulka transrasvad, mida leidub ohtralt kiirtoidus, krõpsudes, friikartulites ja tööstuslikult töödeldud toodetes – näiteks vorstides ja poekastmetes.
Ratsioon on sama oluline kui tervislik toitumine. Tervislikule toitumisele ülemineku teine (ja viimane) samm on pärastlõunal tarbitavate süsivesikute koguse piiramine. Oluline on teada, et pärast kella 15.00 ainevahetusprotsesside kiirus aeglustub. Kui tarbime süsivesikuid terve päeva jooksul, saame suure hulga energiat, mille ärakasutamisega organism lihtsalt ei tule toime. Aja jooksul hakkavad need “ülejäägid” kogunema keharasva kujul.
Siiski on oluline mõista, et pole vaja süüa alati ajakava järgi ja igavesti keelduda vähimastki ebatervislikust toidust. Kui aga vähendad oluliselt selle tarbimist ja hakkad sisemistele bioloogilistele protsessidele tähelepanu pöörama, tänab su keha sind.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top